1. Joris Luyendijk – Dit kan niet waar zijn

Joris Luyendijk omschrijft in dit boek stap voor stap hoe de financiële wereld in elkaar zit. Op het begin wist hij, net als vele anderen, weinig van de financiële wereld, maar stap voor stap kwam hij via insiders erachter hoe deze wereld in elkaar zit. O.a. over het failliet gaan van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008. ‘Dit kan niet waar zijn’ is tevens de winnaar van de NS Publieksprijs 2015.

  1. Gerard Reve – De Avonden

Dit boek van Gerard Reve wordt door vele kenners als één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur genoemd. Het boek is een roman die de verschrikkelijke saaiheid na de oorlog in Nederland omvat. Dit boek is meer dan 50 keer herdrukt en inmiddels ook verfilmd.

  1. Dan Brown – Da Vinci Code

Dit boek van Dan Brown is het best verkochte boek in de categorie ‘thriller’ en behoort ook zeker in het rijtje van de boeken top 10. Het boek werd in 2003 gepubliceerd en is een spannende roman waar een fictieve zoektocht wordt beschreven naar de Heilige Graal. De hoofdpersoon in het boek, Robert Landon, komt achter een groot geheim van de Christelijke kerk.

  1. W.F. Hermans – Nooit meer slapen

Dit klassieke boek van W.F. Hermans gaat over dromen. In het boek gaat de hoofdpersoon, een student, op expeditie in Noorwegen. Tijdens deze expeditie komt hij erachter dat één van de expeditieleden informatie achterhoudt. Het boek is in 1996 gepubliceerd en heeft vele drukken.

  1. J.K. Rowling – Harry Potter en de Steen der Wijzen

Het succes van Harry Potter zal weinig mensen ontgaan zijn, en daarom staat dit boek ook in de top tien boeken. ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ is het eerste boek uit de serie boeken en zonder twijfelen het populairste. In totaal zijn er, naar schatting, 107 miljoen exemplaren verkocht van het boek.

  1. Miguel de Cervantes – Don Quichot

Dit boek is een komisch verhaal over de een oude edelman die tijdens zijn reisavontuur denkt dat hij een dolende ridder is. Dit boek van Miguel de Cervantes is het eerste boek wat in de moderne Europese taal geschreven is, en is al honderden jaren populair. Het boek is meerdere malen verfilmd, maar het verhaal komt ook vaak terug in toneelstukken of balletvoorstellingen.

  1. Herman Koch – Het Diner

Een psychologische roman over twee echtparen die in een restaurant dineren. Ze hebben het over allerlei dagelijkse bezigheden, maar vermijden eigenlijk waar ze het echt over moeten hebben; hun kinderen. Het morele dilemma waarin ouders zich verkeren wanneer hun kinderen iets hebben gedaan. Dit boek is een internationale bestseller en winnaar van de NS Publieksprijs 2011.

  1. Kader Abdolah – Het huis van de moskee

Een indrukwekkend verhaal dat eigenlijk iedereen gelezen moet hebben. ‘Het huis van de moskee’ is een roman waar je meemaakt wat moslimfundamentalisme teweeg brengt. Alles over de verhoudingen tussen mensen, vijanden, families en werelden. Het werd tot het op een na beste Nederlandstalige boek aller tijden uitgeroepen bij de opening tijdens de boekenweek 2007.

  1. A.F. Th. Van der Heijden – Tonio

Requiemroman voor de in mei 2010 verongelukte zoon van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich. Het boek won de Librisprijs 2012 en de NS Publieksprijs in 2012. De schrijver zoekt naar een precieze reconstructie van de laatste levensdagen van zijn zoon. Een verhaal van zijn zoon, maar ook hoe de schrijver en zijn vrouw om gaan met het verlies van hun enige kind.

  1. Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel

Volgens kenners verreweg het beste boek ooit geschreven. Ook Mulisch spreekt van zijn ‘magnum opus’, oftewel zijn grootste werk ooit. Het boek is een verhaal in een verhaal wat bijna niet samen te vatten valt. Het is een filosofische, psychologische, avonturen-, tijd-, en ontwikkelingsroman ineen. Het boek is verfilmd en heeft meerdere prijzen gewonnen.