Contactlenzen zijn gemakkelijk in gebruik en passen bij iedere levensstijl. Helaas zorgen droge ogen voor minder draagcomfort, waardoor het minder fijn is om contactlenzen te dragen. Als je gestopt bent met het dragen van contactlenzen omdat ze niet lekker zaten, dan kan dit komen doordat je de verkeerde lenzen hebt gedragen. Er zijn namelijk verschillende soorten lenzen beschikbaar, ook lenzen die geschikt zijn voor droge ogen.

De laatste jaren hebben bedrijven veel geïnvesteerd in technologie, waardoor het comfort en de gezondheid van je ogen verbetert bij het dragen van contactlenzen. Het selecteren van de beste lenzen begint bij goed inlezen. Daarvoor is het allereerst belangrijk om te weten wat voor soort lenzen je behoefte vervullen. Sommige mensen hebben lenzen nodig die geschikt zijn voor gevoelige ogen, terwijl anderen meer baat hebben bij lenzen die oogvermoeidheid als gevolg van (beeld)schermen verlichten.

Er zijn dus verschillende soorten lenzen verkrijgbaar, waarvan er altijd een aan je behoefte voldoet. Hieronder worden een aantal lenzen van goede kwaliteit benoemt. Dit helpt je om overzicht te creëren en zo lenzen te kiezen die bij je behoeften aansluiten en droge ogen verminderen.

 

1. Bausch & Lomb ULTRA contactlenzen 

Of je nu last hebt van bijziendheid of van overige brekingsafwijkingen: het is altijd belangrijk om contactlenzen te dragen die fijn dragen bij droge ogen. De ULTRA contactlenzen van Bausch & Lomb bestaan uit siliconen hydrogel, hierdoor kan er meer zuurstof bij jouw ogen komen.

Door gebruik te maken van de MoistureSeal technologie houden de lenzen zo'n 95 procent van het vocht vast en dit tot wel 16 uur lang! De ademende lens zorgt daarnaast voor meer zuurstof in de ogen, waardoor deze lenzen een zeer goede keuze zijn voor mensen die langdurig achter de computer werken of voor mensen die van zichzelf al droge ogen hebben. 

 

2. CooperVision Biofinity contactlenzen 

Biofinity contactlenzen welke worden geproduceerd door het merk CooperVision zorgen voor een hoog draagcomfort tegen een lage prijs. Dit is een maandlens met Aquaform Comfort Science technologie, deze technologie combineert zuurstof met een (natuurlijk) vochtige lens waardoor je ogen niet zullen uitdrogen gedurende de dag. Daarnaast worden deze lenzen geproduceerd met premium siliconen hydrogel. Dit is doorgaans duur, maar de prijs van deze lenzen is juist heel erg betaalbaar!

3. CooperVision Biofinity Energys 

Voor mensen die regelmatig achter de computer werken zijn dit de ideale lenzen, want ze staan erom bekend dat ze je ogen enorm goed hydrateren! De lenzen zijn geproduceerd met de Aquaform® technologie en houden daardoor vocht vast, zelfs wanneer je niet vaak knippert. Bij het staren naar een beeldscherm knipper je vaak niet voldoende en deze lenzen bieden dan zeker uitkomst. Een doos van deze lenzen bestaat uit zes setjes lenzen en met een abonnement van AClens zit je nooit meer zonder lenzen. 

4. Alcon DAILIES TOTAL1 contactlenzen 

Deze contactlenzen van Alcon zijn lenzen die je elke dag vervangt. Dit heeft meerdere voordelen voor personen die last hebben van droge ogen. Allereerst hoef je geen moeite te doen voor het schoonmaken en bewaren van de lenzen. Wanneer je maandlenzen niet goed schoonmaakt ontstaat er een ophoping van eiwit, waardoor droge ogen alleen maar droger worden. Een ander voordeel is de watergradiënttechnologie, die een vochtlaagje over het oogoppervlakte legt. Het watergehalte is 33 procent, wat erg comfortabel draagt bij droge ogen. De wegwerplenzen van Alcon zijn dus een aanrader voor mensen die houden van het gemak en comfort van daglenzen. 

5. Acuvue OASYS overgangslenzen 

OASYS overgangslenzen zijn ideaal bij overgangen van licht naar donker. De lenzen zorgen ervoor dat je ogen binnen 90 seconden wennen aan de veranderingen in felheid. Dit is ideaal wanneer je van binnen naar buiten gaat. Daarnaast blokkeren deze lenzen ook tot 15 procent van het blauwe licht afkomstig van beeldschermen. Beeldschermgebruikers hebben dus ook zeker baat bij deze lenzen. 

6. Hydrogel Vision Extreme H2O Soft contactlenzen 

Een tussenweg tussen wegwerplenzen en maandlenzen zijn wekelijkse lenzen. Hierdoor betaal je geen hoge kosten aan daglenzen, maar vervang je de lenzen wel vaker dan eenmaal per maand. De Vision Extreme lenzen met hydrogel hebben een hoog watergehalte en ademen erg goed. Hierdoor functioneren de lenzen de hele week uitstekend.

Deze lenzen kunnen tot twee weken gedragen worden voordat je ze weggooit. Het watergehalte is 54 procent, wat de lenzen uitermate geschikt maakt voor lenzendragers met droge ogen. De lens is zo ontworpen dat de vochtbalans optimaal is. Daarnaast is de lens stevig, zodat deze niet gauw stukgaat wanneer je ze schoonmaakt. 

7. Alcon Air Optix Aqua Multifocale lenzen 

De multifocale lenzen van Alcon zijn ideaal voor mensen die zowel een bril nodig hebben voor het lezen als voor het in de verte kijken. Deze maandlenzen beschikken over een geleidelijke overgang en zijn dus anders dan bifocale lenzen die een scherpe overgang hebben. Ze zijn dan ook ideaal voor lenzendragers die naast droge ogen ook last hebben van bij- en verziendheid. 

8. Acuvue OASYS voor astigmatisme

Personen met astigmatisme kunnen nog steeds lenzen dragen. Astigmatisme is een aandoening waarbij het hoornvlies en de lens van het oog een ongelijke bolling hebben.
Dit kan voor problemen zorgen bij je zicht, zowel van veraf als dichtbij. Contactlenzen zijn bij deze aandoening eerder niet comfortabel om te dragen en daarom is het belangrijk om de juiste lenzen te vinden. Deze Acuvue lenzen zijn speciaal ontworpen voor mensen met zowel droge ogen als astigmatisme.

De OASYS lenzen hebben een Accelerated Stabilization Design, wat voorkomt dat de lenzen draaien of verschuiven wanneer je met je ogen knippert. Het watergehalte van deze lenzen is 38 procent, zo wordt het vochtgehalte in de ogen bevordert. De Hydraclear Plus technologie helpt om de lenzen vochtig te houden. 

 

9. Alcon DAILIES AquaComfort Plus lenzen 

Deze DAILIES AquaComfort Plus lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van gevoelige ogen. Signalen van gevoelige ogen uiten zich door overmatig rode ogen, jeuk als gevolg van een allergie en een korrelig gevoel in de ogen. Het dragen van de verkeerde lenzen maakt deze problemen alleen maar erger.

Deze Alcon hebben de voordelen van daglenzen en beschikken over een hydraterend middel waardoor de ogen gedurende de dag vochtig blijven. De ingrediënten van dit middel zitten ook in oogdruppels. 

10. Alcon AIR OPTIX COLORS 2-Pack 

Je kunt de dagelijkse routine afwisselen met deze kleurlenzen van Alcon. Deze zijn ideaal voor een feestje of voor Halloween, maar ook zeker voor dagelijks gebruik! Ze zijn beschikbaar in kleuren als “gray” en “honey” en “gemstone green”. De Air Optix Colors houden vocht vast en houden vuil buiten je ogen, waardoor ze zeker geschikt zijn om te gebruiken bij droge ogen. Ze beschikken daarnaast over SmartShield technologie, wat beschermt tegen ophoping van eiwitten welke droge ogen verergeren.