Veel fanatieke sporters gebruiken supplementen om hun prestaties en gezondheid te verbeteren. Misschien heb jij zelf wel eens voedingssupplementen, zoals magnesium, multivitamine of een eiwitshake gebruikt. Het aanbod is gigantisch en veel producten beloven onrealistische resultaten. Welke producten zijn wel jouw geld waard? In deze blog delen we de Top 10 beste fitness supplementen voor krachtsporters. 

 

Wat zijn de beste fitness supplementen? 

Geloof niet alles wat je leest over supplementen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit het vaak ook. Merken strooien met claims waardoor het lijkt alsof een product jou op magische wijze gaat transformeren in een bodybuilder. Helaas werkt het niet zo makkelijk. Zwaar trainen en goed eten is de basis, supplementen kunnen in sommige gevallen een handige toevoeging zijn. Bekijk hieronder onze Top 10 beste fitness supplementen.

 

1. Creatine

Creatine is het meest onderzochte sportsupplement ter wereld. En ook een van de weinige supplementen waarvan de werking en meerwaarde dus wetenschappelijk is bewezen. Creatine zorgt ervoor dat je meer explosieve kracht kunt leveren en je spieren minder snel verzuren tijdens krachttraining. Hierdoor kan je dus meer uit jouw trainingen halen. 

Een dagelijkse dosering van 5 gram creatine is genoeg om van deze voordelen te profiteren. Bovendien is creatine erg goedkoop. Wil jij beginnen met de beste creatine gebruiken? Dan raden wij aan om creatine monohydraat te kopen aangezien dit de best werkende (en goedkoopste) is. 

 

2. Eiwitpoeder

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het herstel van je spieren na een zware training. Als je aan zware krachttraining doet, heeft je lichaam meer eiwit per dag nodig. Dit kun je uit voedingsmiddelen zoals kwark, eieren, noten, vis, vlees en peulvruchten halen. Een eiwitshake is echter ook een gemakkelijke optie. 

Veel sporters vinden het daarom fijn om eiwitpoeder te gebruiken om net even wat meer eiwitten binnen te krijgen. De beste eiwitshakes bevatten veel eiwit en bijna geen suikers en vetten. Ideaal in een gezond voedingspatroon dus. 

 

3. Pre Workout

Na een lange werkdag nog knallen in de sportschool? Vaak heb je weinig energie en is het verleidelijk om te blijven zitten op de bank. Een pre workout booster kan helpen om je te motiveren en geeft een flinke energieboost. Dit zorgt ervoor dat jij meer zin krijgt om te trainen en geen training meer skipt. 

Pre Workouts bevatten een mix van verschillende ingrediënten die je training ondersteunen. Denk aan creatine en diverse aminozuren (deeltjes van eiwitten die belangrijk zijn bij de spieropbouw). Daarnaast bevatten ze een flinke dosering cafeïne om jou extra energie te geven.

 

4. Magnesium

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de werking van je spieren en het overdragen van zenuwprikkels. Voor sporters heeft magnesium het effect dat je spieren goed blijven functioneren en hun kracht beter kunnen leveren. Ook zorgt het voor een beter herstel, waardoor je minder lang last hebt van spierpijn na het sporten. 

Je vindt magnesium in melkproducten, noten, groente en graanproducten. Over het algemeen haal je voldoende uit normale voeding, maar als je erg veel sport kan suppletie handig zijn. Let wel op bij het kopen van magnesiumtabletten; sommige merken bevatten een te hoge dosering. Kies voor tabletten die nier meer dan 250 mg magnesium bevatten.

 

5. Vitamine D

Vitamine D is een vitamine waar veel Nederlanders onbewust een tekort van ontwikkelen. Dit komt omdat zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is en we tegenwoordig veel binnen zitten, vooral in de wintermaanden. Vitamine D draagt bij aan de groei van botten en tanden, maar heeft ook een belangrijke rol bij de werking van onze spieren en het immuunsysteem. 

Vooral voor ouderen en mensen met een donkere huidskleur geldt het advies om extra vitamine D te slikken. Ook voor fanatieke krachtsporters kan dit nuttig zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het een positief effect heeft op het testosterongehalte en de spierkracht. 

 

6. Omega 3

Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk in een gezond voedingspatroon en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook helpen deze vetten bij het verlagen van de bloeddruk en zorgen ze voor soepele gewrichten. Omega 3 is voor iedereen belangrijk, maar voor sporters nog meer. Het ondersteunt de spierfunctie en maakt piekbelasting hoger, daarnaast draagt het bij aan de spieropbouw en het herstel na krachttraining. 

Omdat we Omega-3 vooral uit vis halen noemen we dit ook wel de visvetzuren. Helaas eten veel Nederlanders te weinig vis waardoor ze te weinig Omega-3 binnenkrijgen. Een goede oplossing is het dagelijks slikken van visolie. Zo voorkom je een tekort aan Omega-3 vetten.

 

7. BCAA

BCAA staat voor branched chain amino acids en dit zijn de belangrijkste aminozuren voor de opbouw van spiermassa. BCAA’s bestaan uit 3 aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine. Net als de andere aminozuren halen we deze 3 uit eiwitrijke voeding. Krijg jij dagelijks genoeg eiwitten binnen en varieer jij in eiwitbronnen? Dan zal je ook voldoende leucine, isoleucine en valine binnenkrijgen. 

Eet je enkel plantaardig of ben je aan het droogtrainen en krijg je daardoor misschien te weinig eiwit binnen? Dan kan het waardevol zijn om een BCAA supplement te nemen rondom je krachttraining. De BCAA’s zorgen er dan voor dat je meer spieren behoud en minder last hebt van spierpijn na het sporten. 

 

8. Vitamine C

Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, is belangrijk voor een goed afweersysteem. Je haalt het vooral uit fruit, groentes en aardappelen. Voor sporters heeft vitamine C ook verschillende voordelen. Zo activeert het je energie, zorgt het voor gezond kraakbeen en beschermt het gezonde lichaamscellen. 

Eet jij genoeg fruit en groentes? Dan krijg je, ook als sporter, wel genoeg vitamine C binnen. Moeilijke eters met een eenzijdig eetpatroon doen er goed aan om extra vitamine C te slikken. 

 

9. Eiwitrepen

Eiwitrepen zijn, net als eiwitshakes, een makkelijke manier om meer eiwitten binnen te krijgen. Zo’n eiwitreep is namelijk eenvoudig mee te nemen en kun je dus gebruiken als lekker en gezond tussendoortje. De eiwitten gebruikt je lichaam vervolgens om het spierweefsel te herstellen na een zware training. 

Het aanbod eiwitrepen is enorm groot en je hebt dus de keus uit veel verschillende smaken. Bij het kopen van eiwitrepen is het belangrijk om goed naar de voedingswaarden te kijken. Kies een reep met een zo hoog mogelijk eiwitpercentage, waar zo min mogelijk suikers en vet in zitten. 

 

10. Vitamine B12 (voor veganisten)

Als laatst willen we in onze Top 10 beste fitness supplementen focussen op een belangrijk supplementen voor veganisten. Vitamine B12 zit namelijk enkel in dierlijke voedingsmiddelen, zoals melk, vlees, vis en eieren. Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. 

Sporters die compleet plantaardig eten krijgen dus te weinig vitamine B12 binnen. Voor vegan sporters is suppletie noodzakelijk. Wees hier op tijd bij, want als je echt een tekort aan B12 hebt dan is dit bijna niet aan te vullen met normale voeding en supplementen. In dat geval zal de huisarts vitamine B12-injecties toedienen. 

 

De juiste voedingssupplementen kunnen je ondersteunen bij het bereiken van jouw sportieve doelen. Wees echter kritisch en doe meer onderzoek voordat je zomaar iets koopt. Deze beste fitness supplementen helpen bij het fitter en gezonder worden. Wil je meer weten over het gebruik van supplementen? Op Voeding-en-fitness.nl kun je terecht met al jouw vragen over krachttraining en supplementen.