Energie besparen kan gemakkelijk op verschillende manieren en heeft veel voordelen. Naast dat het veel scheelt qua kosten, is het natuurlijk ook beter voor ons milieu. Echte win-win situaties dus! Hieronder lees je 10 dingen waarmee je flink wat energie en kosten kan besparen. Je kan er gelijk mee beginnen en zo ben je direct goed voor je portemonnee en voor onze aardbol…

10. Vriezer ontdooien
Het is natuurlijk belangrijk om de vriezer niet te lang open te laten staan, maar het is ook zeker aan te raden om af en toe je vriezer volledig te laten ontdooien. Hiermee voorkom je dat er een ijslaag in de vriezer ontstaat. Even alles eruit halen, de stekker eruit en de vriezer voor deze ene keer toch een tijdje open laten staan.

9. Koelkast dicht
Laat de koelkast nooit te lang open staan en zorg ervoor dat de koelkast altijd weer goed sluit. Koop eventueel nieuwe rubbertjes zodat de koelte er niet uit kan glippen. Maak ook zeker af en toe de condensor schoon, zodat deze niet te stoffig wordt en daardoor minder efficiënt gaat koelen.

8. Geen halve vaat
Steeds meer apparaten hebben programma's voor een halfvolle vaatwasser. Toch is dit niet aan te raden als het om energieverbruik gaat. Even alles goed afspoelen en je kunt prima een dagje langer wachten tot je de vaatwasser weer laat draaien als deze ook echt vol is. Ook is de eco stand vaak aan te raden natuurlijk!

7. Wassen op een lagere temperatuur
Draai je was op 30 of 40℃ in plaats van op 50 of 60℃. Dit is veel zuiniger en bespaart een hoop energie. De meeste was wordt gewoon goed schoon op 40℃ en is de kleding eigenlijk helemaal niet vies, dan voldoet 30℃ ook in heel veel gevallen wel! Probeer ook de droger zo min mogelijk te gebruiken. Het overgrote deel van de wasgoed kan je gewoon aan de waslijn hangen. 

6. Lichten uit
Je kent het vast wel… Onnodig het licht aan laten staan in slaapkamers, de badkamer of op zolder. Zorg ervoor dat je het licht uit doet bij het verlaten van de kamer, dit bespaart enorm op de energierekening. Je zal dit vast vaak nog blijven vergeten, maar even doorzetten en het zit in je systeem. 

5. Isoleren
Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, vooral als je een zolder hebt. Dubbelglas kan al een heel stuk helpen. Op deze manier blijft de kou buiten en hoef je minder vaak de verwarming te laten gloeien. En voordat je de verwarming aanzet, kan je natuurlijk altijd eerst nog een dikke trui pakken… 

4. Tochtstrips plaatsen
Plaats tochtstrips langs de deuren en ramen. Ook op deze manier blijft de kou buiten en hoef je de verwarming niet hoger te zetten. 

3. Minder lang douchen
Een bad verbruikt drie keer zoveel energie en water als een douche. Neem dus zeker een douche in plaats van een bad en probeer er niet te lang onder te staan! De gemiddelde douchetijd in Nederland ligt rond de 7 minuten, terwijl je makkelijk in 2 minuten schoon kan zijn. En ja, een warme douche is vaak te lekker om uit te stappen. Maar hier valt echt heel veel winst te halen… 

2. Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen zijn een investering. Het biedt de mogelijkheid om zelf energie op te wekken in plaats van dat je het moet afnemen. Naast dat het scheelt in kosten, is de energie die je opwekt ook nog is duurzaam.

1. LED lampen gebruiken
Gloeilampen verbruiken veel energie. Kies er daarom voor om gloeilampen door led-lampen te vervangen, LED lampen zijn namelijk 85% zuiniger. Kijk bijvoorbeeld bij Lampdirect voor voordelige LED lampen.

 

Hopelijk heb je wat gehad aan de bovenstaande tips en kun jij gelijk je steentje bijdragen aan een beter milieu en van het geld dat je bespaart weer meer leuke dingen gaan doen!