De wereld wemelt van van de vieze en enge beestjes. De meeste van deze top 10 van harige, glibberige of irritante kruipers wil je liever niet tegenkomen. Bekijk onze top 10 van ongedierte.

 

10. Duiven

Hartstikke leuk hoor, duiven op de dam. Maar als je duiven bij je in de buurt hebt, dan betekent dat gekoer als je ligt te slapen en elke week weer je auto wassen om alle duivenpoep er vanaf te krijgen.

 

9. Fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn niet echt enorm schadelijk, maar wel SUPER irritant. Vooral omdat ze uit het niets komen en dan ineens met een stuk of 50 om je hoofd gaan dansen. En probeer ze dan maar eens stuk voor stuk dood te slaan… Gelukkig kun je relatief makkelijk fruitvliegjes bestrijden, maar toch laat je ze liever niet je huis in. Opruimen dus die rijpe banaan!

 

8. Muizen

Muizen zijn op foto's en in films best cute, maar je schrikt je een ongeluk als er opeens een voorbij schiet terwijl je het niet verwacht. De belangrijkste reden om ze in deze top 10 op te nemen, is dat ze best vies zijn en veel voorkomen in Nederland. Als je op een goede ochtend een gat vindt in je zak met vers brood, en je een spoor van muizenkeutels op het aanrecht ziet, dan vergaat de eetlust je gauw. Deze ‘huisvriendjes' zijn vooral te vinden in studentenhuizen waar men het niet altijd even nauw neemt met de properheid.

 

7. Mieren

Mieren zijn op een afstandje best ok en ze doen nuttig werk. Maar als er 1 mier een pad heeft gevonden naar binnen, dan volgen zijn vriendjes helaas altijd in groten getale. Je kunt de mieren dus het beste snel op een dwaalspoor brengen richting een mierenlokdoos.

 

6. Wespen

Wespen hangen nogal vervelend rond je hoofd, rond je biertje, en rond je plateau met lekkere snacks. Deze jongens kunnen je perfecte zomerdag flink vergallen. Buiten het feit dat ze hinderlijk aanwezig zijn, kunnen ze ook nog eens steken, wat het angst- en stressniveau niet ten goede komt.

 

5. Vliegen

Vliegen kunnen weliswaar niet steken, maar nog beter dan de wesp zijn ze in staat om de ingang van je woonkamer of slaapkamer te vinden. Maar zo makkelijk als ze de ingang kunnen vinden, zo moeilijk vinden ze de uitgang weer. Het gevolg is dat jij met een uren verdwaasd rondzoemende bromvlieg zit die je uit je slaap houdt.

 

4. Muggen

Muggen zijn minstens net zo irritant als vliegen als het op geluid aan komt. Daarnaast kunnen ze gemeen steken en krijg je er jeukbulten van. Moeten we nog meer zeggen? Ik denk dat het al begint te jeuken als je dit leest. Een terechte opname in de top 10 ongedierte dus voor de mug.

 

3. Zilvervisjes

Zilvervisjes zal niet iedereen kennen, maar als je er eenmaal mee te maken hebt gekregen dan weet je wel waarom zilvervisjes in de top 10 staan. Super lastig uit te roeien viezige beestjes die je badkamer en andere ruimtes onveilig maken. Bah!

 

2. Kakkerlakken

Kakkerlakken komen in Nederland niet heel veel voor, maar in het buitenland kun je deze jongens vaak tegenkomen. Ze scharrelen en ritselen terwijl je ze niet ziet. Of ze schieten ineens voor je voeten langs. Kakkerlakken verspreiden heel veel ziektes en bacteriën, dus deze vrienden zie je liever niet in je keuken. Tegelijkertijd zijn ze zo taai als wat. Echte creeps, die kakkerlakken.

 

1. Bedwantsen

Bedwantsen, ook wel bekend als ‘bed bugs‘, zijn misschien nog niet zo bekend, maar dat zal spoedig veranderen. Deze vieze bewoners van het bed rukken namelijk internationaal op. Ze zijn superklein (ca 5 mm), en ze verstoppen zich tussen de plooien van je bed, dus je ziet ze nauwelijks. Vooral in de (viezere) hotels en hostels kun je ze aantreffen. Hoe je daar achter komt? Tja, je kunt heel goed kijken van te voren (ze laten zwarte spikkeltjes of bloedvlekjes achter). Of natuurlijk de volgende ochtend in de spiegel kijken en zien dat de bedwants je helemaal lek heeft gebeten en je vervolgens opzadelt met rode bulten over je hele lichaam (of gezicht) die dagenlang jeuken. Echt een leuk beest die bedwants…. maar niet heus.