Is het weer zo’n maand waarbij de databundel al op is terwijl je er nog vele dagen mee moet doen? Het overkomt iedereen een keer tenzij je een onbeperkte databundel hebt. Controle houden over je databundel is niet makkelijk maar iedereen kan het voor elkaar krijgen.

Bewust omgaan met je verbruik is anno 2016 een belangrijk aspect in het gebruik van mobiel internet. Hoe voorkom je dat je mobiele dataverbruik uit de hand loopt? Met deze 10 tips kun j he dataverbruik onder controle houden:

10. Download een data usage app
Download een app die het dataverkeer bijhoudt. Er zijn verschillende iOS en Android apps die precies meten hoeveel je verbruikt. Een voorbeeld is de My Data Manager app die gratis te downloaden is voor Android of iOS.

9. Beperkt social media buitenshuis
Probeer het gebruik van social media op je mobiel buitenshuis zoveel mogelijk te matigen. Facebook en Instagram zijn twee voorbeelden van social media apps die veel data kunnen verbruikt.

8. Wi-Fi bespaart data
Maak gebruik van Wi-Fi als dit beschikbaar is. Als Wi-Fi gebruikt wordt dan verloopt het internet niet via de databundel. Download apps alleen maar als je mobiele telefoon verbonden is met Wi-Fi. Als je dit doet via het mobiele netwerk dan verbruik je veel data.

7. Bezoek alleen maar mobiele websites
Deze websites zijn kleinere versies van de desktop versies van de websites met minder bestanden die gedownload worden.

6. Bereken je dataverbruik
Op verschillende websites op het internet kun je berekenen hoe groot je databundel moet zijn. Op bijvoorbeeld Sim-only-internet.nl is een calculator te vinden die berekent hoeveel data je per maand verbruikt.

5. Gebruik de app
Gebruik liever een app van een website dan de website bezoeken via de webbrowser. De app verbruikt minder data dan de website.

4. Schakel push notificaties uit
Iedere keer dat een melding naar je mobiel gepusht wordt verbruik het toestel data. Dit kan gewijzigd worden in de instellingen van de smartphone.

3. Vermijd grote bijlagen
Open en verstuur zo weinig mogelijk grote bijlagen in e-mails. Probeer dit zoveel mogelijk te doen als er verbinding is met een Wi-Fi netwerk.

2. Video’s en muziek streamen
Bekijk geen video’s en stream geen muziek als je geen verbinding hebt met een Wi-Fi netwerk. Muziek en video’s verbruiken veel data.

1. Back-up verstandig
Maak alleen een back-up van de smartphone naar de cloud als het toestel verbonden is met Wi-Fi. Veel smartphones hebben dit standaard als instelling maar niet allemaal.

Als je je aan deze top 10 dataverbruik besparende mobiele maatregelen houdt dan kan het zomaar gebeuren dat je een keer geen naheffing krijgt van je mobiele service provider 🙂