Let's go back to school! Het is inmiddels eind augustus en dat betekent dat de zomervakantie zo goed als voorbij is en het nieuwe studiejaar op het punt staat om te beginnen. Met de aanhoudende corona situatie, is de verwachting dat ook dit schooljaar veel colleges online zullen worden gegeven. Meer online colleges houdt helaas ook in dat er meer aan thuis- en zelfstudie gedaan moet worden. Doordat deze ongewone situatie nogal voor wat problemen kan zorgen, is er een korte handige top-10 tips tijdens het thuis studeren samengesteld, met als doel het thuis studeren te vergemakkelijken.

 

1. Creëer en of behoud je schoolritme

Nu alle colleges vanuit je luie stoel te volgen zijn, klinkt het misschien aantrekkelijk om later naar bed te gaan en de volgende ochtend lekker lang uit te slapen. Toch doe je er je voordeel mee om deze verleiding te weerstaan en nadat de wekker is gegaan direct uit bed te stappen. In de ochtends zijn je hersenen namelijk veel actiever, waardoor je de stof 10x sneller in je opneemt. 

2. Beperk de mate van afleiding

Studeren in een huiselijke omgeving, brengt de nodige afleiding met zich mee. Zorg er daarom voor dat voordat je de boeken induikt, je in een rustige omgeving gaat zitten en je telefoon op stil / vliegtuigmodus zet. 

3. Neem voldoende pauze

Uren achtereenvolgens blokken voor dat ene tentamen vergt veel van je brein. Gun hem wat tijd om alle informatie goed te verwerken door elk uur even een kort pauzemoment in te calculeren. 

Het hoeft zeker niet lang te zijn, maar door vijf minuten even wat anders te doen, zul je merken dat je hersenen de materie veel beter verwerken en het studeren veel soepeler zal verlopen.

4. Beloon jezelf

Jezelf motiveren om te studeren, is de key tot succes. Door beloningen te koppelen aan studiedoelen, kan je jezelf op een leuke manier triggeren om aan dat vervelende proefwerk te beginnen. Zo kun je denken aan het kijken van een aflevering van je favoriete serie, het openen van een zak chips of een lekkere lunch met vrienden te organiseren nadat je je studiedoelen eindelijk hebt bereikt. 

5. Creëer een duidelijke planning

Om te voorkomen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet, is het belangrijk om vooraf even op papier te zetten wanneer je denkt welke taken af te hebben. Zo creëer je overzicht in de chaos en verlaag je de drempel om je studieboeken erbij te pakken.

6. Stel heldere doelen

Neem voordat je gaat studeren even tien minuten de tijd om goed na te denken welke doelen je precies wil behalen. Door een to-do lijstje te maken met vakken, hoofdstukken en projecten die je vandaag wil afronden, studeer je met een duidelijk doel en ga je effectiever te werk.

7. Zorg voor een opgeruimde studieruimte

Een opgeruimd bureau doet wonderen en zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren. Pak alleen de spullen die je nodig hebt om te kunnen leren en leg alle extra benodigdheden weg. Dit leidt overigens alleen maar af.

8. Wees niet bang om hulp van buitenaf te vragen

Loop je tijdens het thuis studeren structureel vast, wees dan niet bang om contact met je docent en- of studieloopbaanbegeleider op te nemen. Een korte video call waarin je wat belangrijke vragen kan stellen, kan al voldoende zijn om je nieuwe inzichten te geven.

9. Maak gebruik van motiverende quotes

Waar je in eerste instantie niet zo snel aan zal denken, maar wat wel goed kan werken, is die ene motiverende quote van jouw held. Als je het even niet meer ziet zitten, werp dan een blik naar de motiverende woorden van bijvoorbeeld DJ-Khaled. Voor je het weet zit je weer vol motivatie om lekker te kunnen knallen.

10. Zorg voor goede werkapparatuur

Last but not least, zorg voor goed werkende apparatuur met voldoende geheugen. Niets is zo frustrerend als het werken op een langzame computer. Of de constante stress van het mogelijk uitvallen of niet kunnen opslaan van je documenten. Werk jij met een verouderde computer? Neem dan snel afscheid en ga op zoek naar interessante laptop aanbiedingen

 

Tip: In september bieden vele bedrijven de beste studenten laptops tegen een zachte prijs aan!