Robots zie je tegenwoordig in veel soorten en maten. Toch lijkt de consument zich niet te beseffen in welke werkvelden een robot allemaal ingezet wordt! Daarom hebben we hier een overzicht met belangrijke werkvelden waar een robot niet meer weg te denken is!

 

1. De landbouw

Allereerst kijken we naar de drones die in de landbouw steeds meer gebruikt worden. Boeren maken gebruik van drones om de progressie van bijvoorbeeld de maïs in de gaten te houden. Blijft de groei op één deel van het land achter, dan kan er specifiek actie ondernomen worden. Deze vorm van het zogenaamde ‘smart farming’, biedt de boeren een aantal belangrijke voordelen.

2. Productiefabrieken

Ook in productiefabrieken komen robots steeds vaker voor. Denk daarbij aan het lassen, zagen of bouwen van auto’s. Daarbij zie je tegenwoordig het gebruik van robots steeds vaker terug. Deze zijn namelijk efficiënter, duurzamer en bieden in specifieke gevallen meer kwaliteit dan een medewerker.

3. Veehouderij

Melkveehouders zijn bijvoorbeeld gebaad bij grote melkrobots. Deze robot is in staat om een groot aantal koeien op een efficiënte manier te melken. De koeien worden in dat geval gewoon naar een soort rad gelokt, waarbij ze uiteindelijk naar de melkmachine worden geleid. De boer heeft er hierdoor vrijwel geen werk meer aan, waardoor deze zich met andere verbeteringen bezig kan houden. Ook in dit geval gaat het vooral om voordelen op het gebied van kwaliteit en efficiëntie.

4. Werkvloer

Ook op de werkvloer komt een robot steeds vaker voor. Er zijn tegenwoordig zogenaamde robots met een scherm. Op dit scherm kan een collega die thuiswerkt inbellen, maar is daardoor toch fysiek bij de meeting aanwezig. Hoewel de robot zelf geen fysieke handelingen kan uitvoeren, kan de persoon die vanuit thuis werkt wel bepalen waar de robot heenrijdt. De robot heeft namelijk wieltjes, waardoor deze zich vrij door de ruimte kan bewegen.

5. Sport

Ook in de sport zien we steeds vaker robots terugkomen. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld robots die fungeren als keepers tijdens trainingspartijtjes. Bij het trainen op vrije trappen kan een speler daarom beter trainen, aangezien een real-life situatie nagebootst wordt.

6. Postbezorging

Amazon is een van de eerste bedrijven die bezig is met het implementeren van robots voor het bezorgen van pakketten. Hier zitten wel een aantal beperkingen aan, zoals het gewicht en de omvang van het pakket. Ook dient degene die het pakket ontvangt dient wat maatregelen te nemen, zodat een drone de pakketten veilig kan bezorgen.

7. Schoonmaakbranche

In de schoonmaakbranche zijn er tevens nieuwe robots in opkomst. Deze zijn in staat om grote ruimten, zoals fabriekshallen, ziekenhuizen en congrescentra schoon te maken. Dit werkt door middel van verschillende sensoren die op de robot gebouwd zijn. Op deze manier kan de robot op een veilige manier de hallen schoonmaken, zonder dat deze daarbij last heeft van de omgeving. Belangrijke sensoren zijn in dit geval de camera, de laser en de bewegingssensor.

8. Ziekenhuizen

In ziekenhuizen worden robots ook steeds vaker gebruikt. Niet alleen tijdens het schoonmaken, zoals hierboven beschreven, maar zelfs ook tijdens operaties. Tijdens deze operaties is een robot in staat om menselijke handelingen uit te voeren. Hoewel er nog steeds een arts bij moet zijn in het geval van complicaties, kan de robot met veel precisie de taken uitvoeren.

9. Zorg

In de zorg zien we vaak dat er nieuwe ontwikkelingen ontstaan bij het verzorgen van ouderen. Zo zijn er tegenwoordig al robots in de vorm van honden die zorgen voor een stukje gezelligheid bij ouderen. Ook voor het verzorgen van ouderen, het helpen bij het opstaan of het helpen met medicijnen, zijn er al verschillende robots beschikbaar.

10. Robots

Tot slot blijft de ontwikkelingen van robots natuurlijk doorgaan. Ook zonder specifiek doel worden de robots steeds verder doorontwikkeld. Het lijstje met werkvelden is in dit geval dus zeker niet eindig. In de toekomst wordt verwacht dat de robots in steeds meer werkvelden een functie gaan krijgen.